PROŠTENJE GOSPE LURDSKE

Svake godine u župi „PRESVETOG TROJSTVA“ u Nedelišću svečano se slavi proštenje „GOSPE LURDSKE“.
Ove godine svečano misno slavlje je predslavio vlč. Pavao Mesarić, župnik u Vratišincu. U propovijedi se osvrnuo na velike milosti koje Bog daje po zagovoru blažene Djevice Marije i posebno sve pozvao na molitvu krunice.
Prije proštenje održana je trodnevnica, koju je vodio vlč. Mladen Cikač, župni vikar.  
U nedjelju prije proštenja na početku jutarnje svete mise župnik je blagoslovio sliku Majke Božje Lurdske sa Isusom i postolje sa svjećicama gdje vjernici kroz osobnu pobožnost mogu moliti zagovor blažene Djevice Marije.
U Nedelišću se nalazi najstariji kip Gospe Lurdske u Hrvatskoj. 07. listopada 1883. godine obavljen je svečani blagoslov kipa Majke Božje Lurdske u kapeli župne crkve u Nedelišću. Taj je kip zamijenio jedan stariji kip Majke Božje.

Proštenje Gospe Lurdske slavi se uvijek 11. veljače kada je bilo prvo ukazanje.

Jednoga dana, dok je s drugom djecom išla skupljati drva za ogrjev u blizini rijeke Gave, kod špilje Massabielle 11. veljače 1858. Bernardici Soubirous ukazala se Djevica Marija. Bernardica o tome svjedoči:
"Jednog dana pođoh k obali rijeke Gave brati drva s dvije djevojčice, kadli začuh nekakav šum. Okrenuh se k livadi, ali ne vidjeh da bi se stabla iole micala. Nato podigoh glavu i ugledah pećinu. I opazih Gospođu odjevenu u bijele haljine: bila je obučena u bijelo i opasana plavim pojasom, a na svakoj je nozi imala žutu ružu, iste boje kao i njezina krunica."

 

 


Ispis   E-mail