Na blagdan sv. Alojzije Gonzage, 21.VI.2017., skupina župnih suradnika uputila se na hodočašće u Zagreb. Prvo smo posjetili franjevačku crkvu na Kaptolu gdje smo slušali o povijesti samostana, crkve ali i franjevačkog reda u Hrvatskoj. Nakon toga pohodili smo Zagrebačku katedralu i grob bl. Alojzija Stepinca koji je i dobio ime po sv. Alojziji Gonzagi. Na grobu smo se pomolili i zapjevali pjesmu. Potom smo pohodili Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište gdje nas je dočekao vlč. Ivica Cujzek koji nam je u bogoslovnoj kapeli Presvetog Srca Isusova ispričao povijest bogoslovije ali i kako bogoslovi danas žive. Vrhunac hodočašća bio je posjeta Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu na Šalati gdje nas je ugostio vlč. Josip Đurin, prefekt, a koji je svojevremno bio i kapelan u Nedelišću. On je služio svetu Misu u sjemenišnoj kripti sv. Antuna Padovanskog, a nakon toga nas je upoznao sa poviješću sjemeništa i životom sjemeništaraca. Nakon toga nas je ugodno iznenadio te je sve hodočasnike počastio ićem i pićem. Bog mu lijepo plati! Vlč. Josip Đurin je ostavio lijepi trag i uspomenu u Nedelišću za vrijeme kapelanske službe. Potaknuo nas je sve da molimo za sjemeništarce, ali i za nova svećenička i redovnička zvanja, što i naša župna zajednica redovito čini.

03.06.2017

Nakon što je prošle godine obnovljena fasada na župnoj crkvi, ove godine krenuli smo s obnovom pokrajinskih oltara sv. Vida i sv. Antuna Padovanskog. U prvoj fazi obnove, restaurirane su oltarne slike sv. Vida i sv. Marije Magdalene te sv. Antuna Padovanskog te sv. Florijana. Do kraja godine će se i obnovite skulpture svetaca i anđela sa spomenutih oltara. Obnovu vodi gosp. Ivezić iz Varaždina, a radove obnove je financirala općina Nedelišće na čelu s načelnikom gosp. Darkom Danijom. Ovima se zahvaljujemo svim spomenutima i svim župljanima naše župe.

 

 

29.04.2017

76 osmaša je u subotu, 29.IV.2017. primilo puninu Duha Svetoga u sakramentu svete Potvrde kojeg im je podijelio preč. Damir Bobovec, izaslanik našega varaždinskoga biskupa Josipa. Na početku su riječ dobrodošlice preč. Damiru uputili Abel Jakopec i Sara Dovečer. U propovijedi je preč. Damir istaknuo plodove Duha Svetoga koji će zaista biti plodovi ako će firmanici biti otvoreni za suradnju s Duhom Svetim. I domaći župnik preč. Nikola je u pozdravnom govoru rekao firmanicima da sve ovisi o njima, koliko će biti otvoreni Duhu Svetome – toliko će im Duh Sveti pomoći u životu i uvjeri i u nadi i u ljubavi.

Firmanici su neposredno prije svete Potvrde primili i sakrament svete Ispovijedi, zajedno sa svojim kumovima i roditeljima. Za taj događaj pripremali su se i kroz školski vjeronauk i kroz župnu katehezu. Na suretu s preč. Damirom Bobovcem, 18.IV.2017., pokazali su solidnu razinu vjerskoga zadnja, a posebice dečki te ih je preč. Damir pohvalio. U generaciji se nalaze i 4 para blizanaca na koje smo ponosni. Također iz te generacije naša župa ima i 6 ministranata.

 

 

04.05.2017

U 18.00 sati pri kapeli sv. Florijana u ulici M. Viljevca u Nedelišću, služena je sveta Misa za sve žive i pokojne članove DVD-a Nedelišće i DVD-a koji pripadaju općini Nedelišće. Sv. Misu je služio vlč. Tihomir Ciglar koji je u propovijedi istaknuo koliku štetu imovini i ljudima može nanjeti vatra i iza sebe ostaviti pustpš; još veću štetu našoj duši ostavlja vatra grijeha. Nakon, toga je kapelan nabrojao sedam glavnih grijeha koji su kao vatra našoj duši, ali je dao i odgovor kako vatru grijeha gasiti. Oholost se gasi poniznošću, škrtost darežljivošću, zavist - priznanjima drugima, bludnost – suzdržljivošću, neumjernost u jelu i piću – umjerenosti, srditost – blagošću, lijenost – radišnošću, napose radom za spasenje i posvećenje naših duša. Svetu Misu je pratio i župni zbor sa voditeljem prof. Vladom Mihaljevićem. Vatrogasci su kao i svake godine bile dopraćeni limenom glazbom u svečanom mimohodu, a vatrogasac Darko Pokrivač je čitao Božju riječ. O kapeli vode brigu susjedi kojima se ovima putem i zahvaljujemo.

23.04.2017

Od listopada do travnja se 69 djece trećih razreda pripremalo na župnoj katehezi da primi sakrament Presvete Euharistije prvi puta u života. Stoga je naglasak stavljen na vjeru u prisutnost Božju u prilikama hostije i vina. Kada se kršćanin pričešuje on u sebe rima živoga Boga; Oca i Sina i Suha Svetoga, stoga su djeca učila i osnovno o Presvetom Trojstvu kroz to vrijeme. Da bi se kršćanin mogao pričestiti mora biti u stanju Božje milosti, tj. bez teškoga grijeha pa su djeca učila i o sakramentu svete Ispovijedi. Tri dana prije samoga slavlja Prve pričesti djeca su se ispovjedila; svaki dan jedna vjeronaučna grupa. Samo slavlje Prve svete pričesti započelo je u nedjelju, koja je Bogu hvala, bila sunčana i ugodna, ujutro u 10.00. Iz farofa krenula je svečana procesija s  prvopričesnicima u bjelini i kapelanom vlč. Thomirom Ciglarom. U propovijedi je velečasni istaknuo četiri stvari iz Djela apostolskih; nauk apostolski, zajedništvo, molitva, lomljenje kruha te djecu potaknuo da uvijek budu u nedjeljnom i blagdanskom zajedništvu u župi kada se slavi sveta Misa i da se redovito ispovijedaju i pričešćuju jer na taj način se pripremaju za kraljevstvo Božje. Također im je istaknuo primjer svetoga Tome apostola koji je susreo Isusa Uskrsloga tek kada je bio u zajedništvu s ostalim apostolima. Na kraju su svi prvopričesnici pobožno i dostojanstveno primili svetu Pričest, a nakon toga dobili su uspomene.