Draga braćo i sestre!

„Ovo je onaj kojega Bog postavi sucem živih i mrtvih! Za nj svjedoče svi proroci: da tko god u nj vjeruje, po imenu njegovu prima oproštenje grijeha.« Ovim riječima završava prvo čitanje nedjelje Uskrsnuća Gospodinova iz Knjige Djela apostolskih. Gospodin naš Isus Krist je uskrsnuo i uzašao na nebo. Od tada ga iščekujem da ponovno dođe u svojoj slavi da sudi žive i mrtve. Sve nas će Gospodin naš suditi po našoj vjeri i našim djelima, a sudit će također po svojem preblagom milosrđu. Da si posvijestimo Božje milosrđe papa Franjo proglasio je izvanredni jubilej milosrđa kada možemo dobiti potpuni oprost od vremenitih i vječnih kazni. Zato ćemo u ovome broju župnoga listića progovoriti o tome. Prije svega čestitamo svima Vama našim župljanima župe Presvetog Trojstva – Nedelišće, BLAGOSLOVLJEN I SRETAN USKRS!

Preč. Nikola N. Samodol, župnik i Vlč. Tihomir Ciglar, župni vikar

 

 

Tjelesna djela milosrđa   Duhovna djela milosrđa

1. Gladna nahraniti

2. Žedna napojiti

3. Siromaha odjenuti

4. Putnika primiti

5. Bolesna i utamničena pohoditi

6. Zarobljenike i prognanike pomagati

7. Mrtva pokopati

 1. Dvoumna savjetovati

2. Neuka poučiti

3. Grješnika pokarati

4. Žalosna i nevoljna utješiti

5. Uvredu oprostiti

6. Nepravdu strpljivo podnositi

7. Za žive i mrtve Boga moliti

U petak i subotu, 12. i 13. Veljače 2016. godine, četvorica naših ministranata osmaša (Bruno Goričanec, Matija Florjanić, Ivan Mikec i Sebastian Soldat) sudjelovali su na duhovnoj obnovi u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu na Šalati. Srdačno ih je dočekao vlč. Josip Đurin, prefekt, koji je bio župni vikar u Nedelišću, te duhovnik sjemeništaraca vlč. Ivan Grbešić. Dečki su se tamo pridružili 17-orici svojih vršnjaka iz cijele Hrvatske. Dečkima se dopao program. Nakon duhovne obnove u subotu ih je župni vikar vlč. Tihomir Ciglar odveo u zagrebačku katedralu gdje su se pomolili na grobu bl. Alojzija Stepinca, potom su zajednički razgledali grad, a na kraju su pohodili bogosloviju.

"U sjemeništu smo imali duhovne obnove, mise koje je vodio fra Ante iz Petrinje. Bilo je jako zanimljivo i svi su bili dobri prema nama" - Bruno Goričanec 

"Mislim da je za mene Sjemenište bilo jedno veliko iskustvo. Super smo se zabavljali i pomalo naučili nešto novo. Vidjeli smo kako tamo žive Sjemeništarci i mislim da bi se svako tamo mogao dobro uklopiti" - Matija Florjanić

"Sviđalo mi se sve što sam vidio, neobično je živjeti takav život jer naši su dani ispunjeni drugačijim aktivnostima, ali različitosti su uvijek ono što želimo upoznati" - Sebastian Soldat 

„ISUS KRIST: LJUBAVLJU POBIJEĐENA PATNJA“

Ovih dana dovršili smo ispovijedanje staraca, bolesnik i nemoćnika. Naš kapelan velečasni Tihomir Ciglar obišao je oko 20-ak nemoćnika po kućama te im podijelio sakramente svete Pokore, svete Pričesti te onima koji su bili potrebni i sakrament Bolesničkog pomazanja. „Zbog Kristova spasotvornog dijela čovjek na zemlji živi s nadom u vječni život i posvećenje. (Ivan Pavao II., Spasonosno trpljenje – Salvifici doloris, br. 15).“Zaista, ove riječi svetoga pape su istinite. Nemoćnici su željni Kristove utjehe jer mu se nadaju u vječnosti. Žele biti spremni na susret s Njim. Ovi članovi naše župe koji trpe zbog bolesti i nemoćni, posvećeni su svetim sakramentima. S jedne strane, tome treba zahvaliti i obiteljima koje su pozvale svećenika. I oni će imati zbog toga nagradu u vječnosti ako vjerujemo Kristovim riječima: „Što god učiniste jednom od moje najmanje braće, meni učiniste.“

U utorak 15. ožujka 2016. bila je sveta Ispovijed te sveta Misa u staračkom domu u Slakovcu gdje je oko 30-ak korisnika doma pristupilo svetim sakramentima.

Na svetkovnu svetoga Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, 19. ožujka 2016. godine, bila je u 16.30 sveta Ispovijed, sveto Bolesničko pomazanje te sveta Misa za starce koji su mogli doći uz pomoć drugih u župnu crkvu Presvetoga Trojstva u Nedelišće. Okupilo se oko 30-ak staraca i bolesnika koji su radosni primisli svete sakramente. Također, svi su imali mogućnost zadobiti potpuni jubilarni oprost, pošto smo u godini milosrđa proglašenoj od strane pape Franje. Poslije je bio organiziran domjenak u župnome uredu od strane župnoga Caritasa.

Zahvaljujemo se svima koji su doprinijeli na ovaj ili onaj način svemu ovome navedenome. Gospodin nam svima bio vječna nagrada, a na zemlji neka nas posvećuje i dalje po svetim sakramentima.

Isus Krist je svojom smrću, uništio našu vječnu smrt i ublažio naše patnje. Vjernici u to vjeruju i zato posvećuju se svetim sakramentima kako bi jednoga dana s Kristom kraljevali u vječnosti.

U petak 10. prosinca 2010. godine u 19:00 sati u župnoj dvorani u Nedelišću je održan susret mladih. Na susretu su se okupili mladi iz Nedelišća, Pribislavca i  Koprivničkog Ivanca. Tema susreta je bila MLADI I OVISNOST. Susret je započeo sa prigodnom meditacijom o Došašću koju su pripremili mladi iz Nedelišća. Župni vikar vlč. Josip Đurin ukratko je uveo u temu susreta i predstavio goste. Gosti susreta su bili trojica mladića: Boštjan iz Slovenije, Ante iz Bosne i Hercegovine i Željko iz Srbije koji su članovi zajednice Cenaccolo  u Varaždinu. Oni su kroz svoja osobna  svjedočanstva mladima progovorili o svojem životu i o svojoj borbi sa ovisnošću, kada i kako su počeli sa uzimanjem droga, kada su se odlučili na oporavak i ulazak u zajednicu. Na susretu su mladima i ukratko prikazali život te zajednice. Nakon susreta mladi su ostali u međusobnom druženju i iznošenju svojih dojmova.