Bolesnici su bili među glavnim akterima Isusovog djelovanja. Stoga je i glavna zadaća svećenika i vjernika posvetiti se bolesnicima koliko god je to moguće. Ove godine po običaju je kapelan vlč. Tihomir Ciglar obišao 07.III.2018. oko 15.ak bolesnika po kućama noseći im svete sakramente na pomoć i utjehu.

            U staračkome domu u Slakovcu bila je sveta Ispovijed i sv. Misa 14.III.2018. Oko 40-ak korisnika doma primilo je svete sakramente. Dirljivo je vidjeti kako mnogi starci i bolesnici žive za susret s euharistijskim Kristom.  Mnogi svjedoče da im je smisao života u Bogu, u molitvi jer im Bog pruža utjehu i snagu u njihovim staračkim danima.

            Članice župnog Caritasa su također pohodile te darivale potrebite naše župe, a posebice one bolesne i nemoćne. Gđa Božena Hajdarović, voditeljica župnog Caritasa je izradila mnogo prekrasnog cvijeća od papira na tradicionalan način, a to se dijelilo na veselje svima koji su željeli. Neki su se uključili u rad župnog Caritasa pečenjem kolača te u organizaciji svete Mise za bolesnike koji mogu još doći u crkvu.

            Taj susret održao se na 5.korizmenu nedjelju, nedjelju Caritasa, u 14.00. Oko 20-ak bolesnika primilo je svete sakramente, a nakon sv. Mise bilo je organizirano druženje na župnome dvoru. Sve neka prati Božji blagoslov.

Ove godine je blagdan Blažene Djevice Marije Lurdske bio u nedjelju. Nedjelja kao najveća svetkovina kršćana ima prednost pred svim blagdanima jer nedjelja je dan proslave uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista. Stoga je sveta Misa bila od dotične nedjelje kao i misna čitanja, jedino su svećenici imali bijelu tj. plavu boju misnoga ruha u čast BDM Lurdskoj.
Poznato je da naša crkva ima pokrajinsku kapelu u koji je smješten kip BDM Lurdske koji je najstariji u Hrvatskoj. Isprva je to bila kapela BDM Snježne, izgrađena 1788.g., a utemeljitelj ove kapele je Izidor Millezy zajedno s članovima bratovštine BDM Snježne.
1883.g. svečano je blagoslovljeni novi kip BDM Lurdske kojega su nabavili tadašnji župnik i dekan u Nedeelišću Ignacije Szele i njegov kapelan Feliks Berk. Kip je nabavljen iz Pariškog umjetničkog zavoda, a koštao je 100 forinti koje su sabrali sami župljani župe Nedelišće.
Ove godine je služio svetu Misu na čast BDM Lurdske u 11.00 dekan i župnik iz Sv. Martina na Muri preč. Ivan Herceg. U propovijedi je tumačio nedjeljno evanđelje. Također nas je potaknuo da štujemo i da se utječemo zagovoru BDM Lurdske. Uz njega su koncelebrirali sljedeći svećenici: mons. Leonard Logožar, umirovljeni župnik i dekan iz Štrigove, vlč. Josip Horvat, umirovljeni župnik iz Selnice, vlč. Ivan Novak, umriovljeni župnik iz Murskog Središća, pater Josip Župan, župni vikar iz Čakovca – sv. Nikola, te domaći župni vikar vlč. Tihomir Ciglar i župnik preč. Nikola Samodol.

Na blagdan sv. Alojzije Gonzage, 21.VI.2017., skupina župnih suradnika uputila se na hodočašće u Zagreb. Prvo smo posjetili franjevačku crkvu na Kaptolu gdje smo slušali o povijesti samostana, crkve ali i franjevačkog reda u Hrvatskoj. Nakon toga pohodili smo Zagrebačku katedralu i grob bl. Alojzija Stepinca koji je i dobio ime po sv. Alojziji Gonzagi. Na grobu smo se pomolili i zapjevali pjesmu. Potom smo pohodili Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište gdje nas je dočekao vlč. Ivica Cujzek koji nam je u bogoslovnoj kapeli Presvetog Srca Isusova ispričao povijest bogoslovije ali i kako bogoslovi danas žive. Vrhunac hodočašća bio je posjeta Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu na Šalati gdje nas je ugostio vlč. Josip Đurin, prefekt, a koji je svojevremno bio i kapelan u Nedelišću. On je služio svetu Misu u sjemenišnoj kripti sv. Antuna Padovanskog, a nakon toga nas je upoznao sa poviješću sjemeništa i životom sjemeništaraca. Nakon toga nas je ugodno iznenadio te je sve hodočasnike počastio ićem i pićem. Bog mu lijepo plati! Vlč. Josip Đurin je ostavio lijepi trag i uspomenu u Nedelišću za vrijeme kapelanske službe. Potaknuo nas je sve da molimo za sjemeništarce, ali i za nova svećenička i redovnička zvanja, što i naša župna zajednica redovito čini.

Vlč. Tihomir Ciglar služio je sv. Misu u domu za starije osobe u Slakovcu, a na poziv ravnateljice doma, gđe. Nikolina Buza Lehkec. Godišnje nekoliko puta ili po potrebi korisnika doma, župni vikar opslužuje njihove duše hraneći ih svetim sakramentima i Riječi Božjom.

Prije počeka svete Mise, pošto je mjesec listopad koji je posvećen BDM, molila se krunica. U propovijedi je župni vikar ohrabrio okupljene vjernike na vjeru koja im je hrana u njihovoj staračkoj dobi i bolesti, tumačeći im riječi proroka Habakuka. Vjera je ključna u svim važnim trenucima života i u radosnim i u žalosnim. Vjera čovjeka drži da ne malakše na životnome putu. Po vjeri nas Bog hrani kako bi mogli nositi naše križeve do kraja. Čovjek vjerom Bogu odgovara na milosti i razne životne pozive.  I na kraju po vjeri, ali i našim dobrim djelima Bog će nas spasiti i nagraditi u nebeskom kraljevstvu.

Poslije svete Mise, korisnici doma i gospođa ravnateljica su se zahvalili kapelanu. Potom su se kratko družili te su se predstavili neki novi korisnici doma.

U organizaciji svete Mise sudjelovao je zvonar slakovačke kapele sv. Florijana, gosp. Ivan Senčar.

 

 

03.06.2017

Nakon što je prošle godine obnovljena fasada na župnoj crkvi, ove godine krenuli smo s obnovom pokrajinskih oltara sv. Vida i sv. Antuna Padovanskog. U prvoj fazi obnove, restaurirane su oltarne slike sv. Vida i sv. Marije Magdalene te sv. Antuna Padovanskog te sv. Florijana. Do kraja godine će se i obnovite skulpture svetaca i anđela sa spomenutih oltara. Obnovu vodi gosp. Ivezić iz Varaždina, a radove obnove je financirala općina Nedelišće na čelu s načelnikom gosp. Darkom Danijom. Ovima se zahvaljujemo svim spomenutima i svim župljanima naše župe.