„ODAKLE ĆE DOĆI, SUDITI ŽIVE I MRTVE“

Iz 2, 1-5, Ps 122, 1-2.4-9, Rim 13, 11-14a, Mt 24, 37-44

Draga braćo i sestre!

            Današnjom nedjeljom započinjemo novu crkvenu godinu, započinjemo vrijeme adventa (lat.), ili vrijeme došašća. To je vrijeme kada s jeden strane se spremamo za proslavu blagdana Božića, a s druge strane učvršćujemo vjeru u Kristov drugi dolazak na zemlju. Zato je to vrijeme pokore koje traje do Božića.

            Prije Kristova drugoga dolaska Crkva mora proći kroz posljednju kušnju koja će uzdrmati vjeru mnogih vjernika (KKC 675). Ta kušnja se sastoji od obmane Antikrista koji će umjesto Boga, slaviti čovjeka. Zato smo pozvani na budnost da nam ne malakše vjera i to tako što ćemo Bogu, Njegovim zakonima i zapovijedima, podređivati sve naše interese i ciljeve. Sveti Pavao tako upozorava i zajednicu kršćana u Rimu, što smo danas slušali u drugome čitanju: „Kao po danu pristojno hodimo, ne u pijankama i pijančevanjima, ne u priležništvima i razvratnostima, ne u svađi i ljubomoru, nego zaodjenite se Gospodinom Isusom Kristom.“ I kada ćemo se zaodijevati Isusom Kristom u svetim sakramentima, molitvom i dobrim djelima, tada ćemo biti spremniji Ga dočekati. Odbijanjem Božje milosti, negacijom Njega u ovome životu, svatko sudi samoga sebe jer tko odbija Duha Božjega, može sebe osuditi i za vječnost. A Bog će u posljednji dan pobijediti zlo, pobijediti Antikrista i biti će sveopći sud. Taj sud vodit će se načelom Kristovih riječi: „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni ste učinili“ (Mt 25,40). Sada ćemo zato promišljati kako se pripremiti i za Božić i za drugi Kristov dolazak.

  1. Poći na vrh gore doma Gospodnjega. Tim riječima prorok Izaija prorokuje da će o posljednji dan gora doma Gospodnjega biti postavljena iznad svih drugih gora. Ta gora je slika svete Crkve koju će Bog proslaviti u posljednji dan. Dolazak slavnog Mesije pak ovisi o svakome času povijesti pa tako i ovome našem času. Sveti Petar je u svojem govoru Jeruzalemcima rekao neka se pokaju i obrate kako bi Bog izbrisao im grijehe i kako bi mogao poslati onda Isusa Krista, a do tada nebo će Ga pridržavati. Dakle, kroz ovo vrijeme promislimo o svojim grijesima, ako treba, pomno ih i zapišemo da ne bi zaboravili štogod reći na svetoj ispovijedi. Uzmimo si jednu večer ili neki dio dana kada imamo slobodnoga vremena. Postavimo Bogu pitanje: „Gospodine, što trebam promijeniti u svojemu životu?“ I u tišini čekajmo Božji odgovor. Ako ga ne dobiješ odmah, sljedeći dan učini isto. Svaki grijeh koji nas muči predajmo, dakle, Bogu. Tako ćemo se obratiti mu i pospješiti Njegov drugi dolazak. Dakle, u tišini i samoći penjimo se na vrh gore Gospodnje. „On će nas naučiti svojim putovima, hodit ćemo stazama njegovim“ govori kao obećanje prorok Izaija, onima koji pođu na taj put.
  2. Vrijeme je već da se oda sna prenemo. Tim riječima upozorava nas Gospodin po svetome Pavlu. Kako su to samo teške riječi za nas kršćane. Više puta smo kao da čvrsto spavamo. Nema nikakve novosti ni svježine u našim životima. Uvijek jedno te isto, jer uvijek jedno te isto radimo i govorimo. Ali dosta je toga. Probudimo se iz toga sna. Učinimo kroz ovo vrijeme nešto novo, nešto što još nismo učinili, a da je dobro i spasonosno za našu dušu i duše naših bližnjih. Što čovjek treba prvo napraviti kada se probudi?! Prvo se treba umiti. Zdravo je ako se čovjek umije hladnom voda jer ona ga osvježi i razbudi. Ta hladna voda u duhovnome smislu su kroz ovo vrijeme svete Mise zornice koje se služe ujutro u 6.00 sati. Ako imate prilike i posao vas ne sprječava u tome, nastojite svaki dan polazite te svete Mise. Na taj način mi se budimo od mutnog i nejasnoga sna ovoga života i svijeta. U svetoj Misi Bog nas umiva svojom riječju i rukom, poput majke kada nježno umiva svoje dijete.

Draga braćo i sestre!

            „Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi.“ Božić se približava, ali i Krist je svakim danom sve bliže nama. Pospješimo Njegov dolazak kroz pokoru, kajanje i obraćenje, pospješimo Njegov dolazak po našem slavljenju Njega kroz svetu Misu. Na taj način mi se borimo i protiv Antikrist jer stavljamo Boga u središe našega života i našega vremena, a sami se priznajemo da smo samo Božja djeca koja sama sebe ne slave. Ovo vrijeme adventa ili došašća, neka prođe u takvom skromnom i pokorničkom ozračju. „Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.“ U toj pripravi i iščekivanju neka nam pomogne zagovor BDM i sv. Josipa. Tako neka bude, amen.

SVI ČLANCI