ŠTO VAM SE ČINI?

Ez 18, 25-28, Ps 25, 4b-6.7b-9, Fil 2, 1-11, Mt 21, 28-32.

            „Što vam se čini?“ upitao je Gospodin religijske vlastodršce (glavare svećeničke i starješine narodne). Mjesto radnje je jeruzalemski hram iz kojega je Gospodin prethodno istjerao trgovce i prodavače. Dotični su ga stoga upitali: „Čijom vlasti to činiš?“ Gospodin im nato odgovara protupitanjem: „Odakle li Ivanovo krštenje? Od Neba ili ljudi? (Mt 21, 25).“ Pošto Mu nisi htjeli odgovoriti, Gospodin ne odgovara niti njima kojom vlašću djeluje. Umjesto toga on im iznosi jednu priču o dva sina; jednome koji je bio poslušan ali samo u riječima i drugome koji je bio prkosan u riječima ali ipak poslušan. „Što vam se čini? Koji od te dvojice izvrši volju očevu?“ Glavari svećenički i starješine narodni odgovore: „Posljednji.“ I zaista je tako. Tim odgovorom ipak su pokazali da dobro razumiju Zakon ali ga se namjerno ne drže. Oni jesu religiozni ljudi, ali nisu vjernici. Njima je njihova religija samo izvor prihoda i dobroga života. Ne trude se upoznavati Boga i ne vide Boga u čovjeku. Bog im je trbuh i Bog im je mrtvo slovo na papiru.

            Na temelju današnjih svetopisamskih čitanja možemo čuti kako nas Gospodin pita „Što vam se čini?“ Što vam se čini jeste li nepravedni? (Usp. Ez 18,25). Što vam se čini imate li srca i samilosti? Gajite li slogu? Njegujete li istu ljubav? Jeste li jednodušni? Ima li suparništva među vama? Umišljenosti? Brinete li se samo za svoje? (Usp. Fil 2, 1-3) Vršite li volju Očevu? (Usp. Mt 21, 31).

            Što vam se čini? Naša župa Nedelišće broji preko 7000 katolika. Na nedjeljnu svetu Misu dolazi oko 600 vjernika. Župa ima barem četvrtinu umirovljenika od ukupnoga broja. Koliko njih dolazi na svakodnevnu svetu Misu? Njih desetak. Što vam se čini koji će se od njih spasiti? Koji od njih vrše volju Očevu?

            Što vam se čini? Gdje su naši mladi? Gdje su naši muškarci? Kada je neki koncert ili neka svjetovna svečanost ili zabava, okupi se toliki broj mladih i muškaraca. Nađu vremena za zabavu, nađu vremena za provode, nađu vremena za sve i svašta. No, za Boga vremena nemaju. Hoće li se spasiti samo zato što su kršteni?

            Što vam se čini? Neki roditelji djeci priušte sve. Od malih nogu djeca dobivaju sve, a kasnije im se grade kuće, kupuju auti, plaćaju skupe svadbe i prema djeci se odnosi kao prema Bogu. Djeca su postali bogovi. Njima se klanja, oni su uvijek u pravu, za njih se svađa i pravda i nedaj Bože da je tko opomenuo ili ukorio dijete jer će nastati rat. No, za Crkvu se nikada nema vremena ni novaca, vjerski odgoj je nevažan. Djeca imaju sve, ali roditelji ne usađuju vjeru, strah Božji, pobožnost i ljubav prema Bogu. Što vam se čini kako će završiti takvi roditelji i takva djeca?

            Što vam se čini? Mnogi bježe van iz domovine tražeći bolje uvjete života. Još gore je kada mediji ili određene osobe potiču na odlazak iz domovine, umjesto da se potiče na borbu za pravedno društvo. Najlakše je pobjeći, a najteže je ostati i boriti se. Teško je raditi u očevu vinogradu, ali po radu čovjek vrši volju Božju.  Što vam se čini, hoće li im negdje drugdje biti bolje? Da li je zapadna Europa obećana zemlja ili možda je to novi Egipat koji će učiniti ljude robovima kao što je nekada Egipat učinio Izraelcima?!

            Još mnoga pitanja bi mogli postaviti, no za sada je to dovoljno da promislimo o Bogu i kakvi smo mi prema njemu. Današnja Božja riječ je upozoravajuća ali i poticajna. Upozorava nas na naš kršćanski poziv kojega ako zanemarimo smo poput starijega sina koji govori ocu da će ići raditi u vinograd, ali ne ide. Božja riječ nas potiče na rad za spasenje duša. Bez truda i napora, bez vjere i ljubavi, nema nam života vječnoga. Tako neka bude, amen.

           

           

 

SVI ČLANCI