O OPRAŠTANJU I OPROSTIMA

Sir 27, 30 – 28, 7, Ps 103, 1-4.8.10-12, Rim 14, 7-9, Mt 18, 21-35.

            Mržnja od početka razara čovjeka i stvara zlo. Tako imamo zapisao u Knjizi Postanka kako Lamek, potomak Kajinov, ubio je čovjeka samo jer ga je ogrebao, a nadalje kaže: „„Ako će Kajin biti osvećen sedmerostruko, Lamek će sedamdeset i sedam puta.“ Danas smo slušali u Knjizi Sirahovoj kako su mržnja i srdžba jednako gnjusne, no one su u svakome grešnom čovjeku. Nije se dobro osvećivati jer će se i nama Gospodin osvetiti. Psalam nam govori kako je u Gospodina milosrđe i praštanje, dok nas sveti Pavao potiče da budemo uvijek Gospodinovi. U svetome evanđelju čuli smo kako Petar pita Gospodina koliko puta na dan treba oprostiti bratu ako se ogriješi o tebe. Petar pita da li sedam puta, što je duplo više nego što je propisivao rabinski zakon. Petar, dakle, želi da Gospodin odredi točnu cifru, no Gospodin govori da treba praštati do „sedamdeset puta sedam“ na dan, dakle, ne samo neograničeno, nego i kvalitetno trebamo oprostiti braći. Nadalje, Gospodin iznosi prispodobu u gospodaru i sluzi dužniku. Sluga mu je dugovao 10 000 talenata. Jedan talent je između 26-36 kg zlata, dakle, 10 000 talenata bi otprilike bilo 300 000 kg zlata. To je nemoguće vratiti. Neki teolozi su izračunali da je potrebno raditi 164 000 godine da bi se taj dug mogao podmiriti. Sluga, stoga, moli gospodara za strpljenje te mu obećaje da će mu sve vratiti. Dakle, sluga već laže u početku jer nemoguće je vratiti toliki dug. No, gospodar mu oprašta sav dug. Nadalje, taj isti sluga kojemu je oprošten toliki dug, traži od svojega prijatelja da mu vrati dug od 100 denara. Jedan denar bila je jedna dnevnica u ono vrijeme, dakle, sluga traži da mu se vrati ono što je moguće vratiti u roku od tri mjeseci. Ali ovaj se ne želi smilovati svojemu prijatelju te ga baca u tamnicu. Nakon toga njegovi prijatelji su to sve rekli gospodaru koji ga je pozvao k sebi i nazvao ga „slugo opaki“ ili mogli bi reći „slugo zli“. Prisjetimo se kako završava molitva Gospodnja „izbavi nas od zla“. Dakle, sluga opaki ili zli je onaj koji ne oprašta, koji je ogrezao u mržnju. Potom gospodar toga opakoga slugu baca u tamnicu dok mu ne vrati do posljednjeg novčića. Rekli smo koliko je potrebno raditi da bi se vratio sav onaj dug pa možemo zaključiti da ga baca u tamnicu doživotno iliti beskonačno dugo.

            Ovo što smo rekli do sada vrijedi za svakoga člana Crkve. No, osim takvog, osobnog opraštanja među ljudima i narodima, postoje i oprosti za naše grijehe koje Crkve stavlja pred nas kao veliko Božje milosrđe da nas Bog oslobodi vremenitih i vječnih kaznih za naše grijehe. Stoga ćemo ukratko promišljati što su to oprosti.

Što je oprost?

            Oprost je otpuštenje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojih je krivica već izbrisana. Oprost je djelomični ili potpun, ovisi je li od vremenite kazne oslobađa djelomično ili potpuno. Svaki vjernik može dobiti oproste za sebe ili svoje pokojne u određene dane u godini ili u jubilejskoj godini. Svake godine potpuni oprost se može dobiti za pokojne na Dušni dan ako se prethodno ispovijedi, pričesti, te izmoli Vjerovanje, Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu na nakanu svetoga oca pape.

            Da bi se razumjelo ćemo posebni oprosti, potrebno je imati u vidu da grijeh ima dvostruku posljedicu. Teški grijeh nas lišava zajedništva s Bogom čineći nas nesposobnim da postignemo život vječni, a to se lišavanje naziva „vječna kazna“. S druge strane svaki grijeh pa i laki navlači nezdravu privrženost za stvorenja koju treba očistiti bilo ovdje na zemlji ili poslije smrti u čistilištu. To čišćenje oslobađa od vremenite kazne za grijehe. Važno je napomenuti da vječna i vremenita kazna nije Božja osveta, nego kazne su prirodna posljedica za grijeh.

            Oproštenjem grijeha koje zadobivamo u svetoj Ispovijedi mi obnavljamo naše zajedništvo s Bogom i oprašta nam se vječna kazna, dok vremenite kazne za grijeh ostaju. Vremenite kazne stoga se opraštaju na način kako je rečeno, ali također i redovitom molitvom, djelima ljubavi i pokorom.

            Opraštajmo jedni drugima iz srca te svi zajedno od Boga tražimo oproštenje za naše grijehe. Odbacimo mržnju i osvetu da nam se nebi vratilo na isti način. Činimo ono što sveta Crkva stavlja pred nas kako bi zadobili vječni život već sada. Tako neka bude, amen.

SVI ČLANCI