EUHARISTIJA – KAMEN TEMELJAC

Dj 2, 42-47, Ps 118, 2-4. 13-15.22-24, 1Pt 1, 3-9, Iv 20, 19-31.

Draga braćo i sestre!

                Izrael obiluje kamenom te je za Izraelce kamen simbol snage jer on jest čvrst, trajan i težak. Neki narod su čak kamen smatrali svetim predmetom. U Svetome Pismu pak se kamen spominje već u prvoj biblijskoj knjizi, Knjizi postanka, i to u smislu kada patrijarh Jakov podiže u Betelu  kamen kao žrtvenik Bogu. Dakle, kamen ima ulogu biti podloga za žrtvu Bogu. Nadalje, u Svetome pismu spominje se postavljanje dvanaest kamenova kao simbol dvanaest plemena Izraelovih. Preko kamenih žrtvenika, Bog posvećuje i dotiče zemlju. Takvi sveti kamen jest znak Božje prisutnost, ali i pralik Isusa Krista. Isusa Krista sveti Pavao naziva „kamenom spoticanja“ za ohole nevjernike. U posljednjoj knjizi Svetoga pisma, Knjizi otkrivenja, pak se spominje drago kamenje, kojim će biti sazidan novi sveti grad Jeruzalem.

             Prvi kršćani su imali četiri kamena na kojemu su gradili život; nauk apostolski, zajedništvo, lomljenje kruha i molitve. I nas je Gospodin Isus Uskrsli sabrao ovdje jer vjerujemo u nauk apostolski, a to je molitva Vjerovanja, mi smo sami jedna zajednica – župa, na svetoj Misi lomimo kruh, a to znači da primamo svetu Pričest i da se zajedno molimo. To jest, naposljetku, onaj Kamen Temeljac (Zaglavni) o kojemu smo slušali u psalmu: „Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni.“ Isus Krista su ljudi odbacili, no On je Onaj zbog kojega smo ovdje, a bez Isus Krista mi bi bili duhovno mrtvi i nebi imali nikakav temelj za život.

                Isus Krist jest, dakle, kamen temeljac nama kršćanima u životu. A gdje je Isus Krist? Gdje jest taj kamen temeljac? Upravo ovdje na svetoj Misi, u svetoj Pričesti. Čuli smo u svetome evanđelju kako Toma zvani Blizanac nije vjerovao da se Isus ukazao apostolima. No, Toma nije bio ništa više nevjerniji od drugih. Jedino nije bio u tom trenutku u zajedništvu s ostalim apostolima i zato nije susreo Uskrsloga Gospodina. To jest svima nama poticaj da redovito budemo u zajedništvu jer jedino u zajednici se susreće Uskrsli Gospodin. Doduše, Uskrsli se ukazao i Mariji Magdaleni, ukazao se i dvojici učenika na putu u Emaus, no Uskrsli je upućivao sve na svoje apostole. Zato i nas danas upućuje u zajedništvo, u Crkvu. Tako, draga djeco, uvijek dolazite u nedjelju i blagdane u crkvu kako bi u zajedništvu čekali Uskrsloga Krista koji će doći u svetoj Pričesti. On jest, ustvari, sveta Pričest. I onda možemo zajedno reći s tomom kada se pričestimo: „Gospodin moj i Bog moj!“ To je najkraća ispovijest naše vjere u Isus Uskrsloga. To je i strjelovita molitva koju možemo izgovoriti više puta na dan i od Boga ćemo dobiti razne milosti.

Draga braćo i sestre!

                Jedan Kamen Temeljac nas je ovdje okupio, Isus Krist. Euharistija, jest dakle taj kamen temeljac nama kršćanima. To si danas zapamtimo.  Bez euharistije, nema vječnoga života i nema prave radosti. Zato, redovito dovodite ovu djecu na svetu Misu da se pričešćuju, a  vi im budite primjer.  A iz euharistije onda proizlazi i nauk apostolski i zajedništvo i molitva. Sada pak ćemo ispovjediti nauk apostolski u molitvi vjerovanja. Tako neka bude, amen.

SVI ČLANCI