ISUS KRIST I ZAKON (II.)

Lev 19, 1-2.17-18, Ps 103, 1-4.8.10.12-13, 1Kor 3, 16-23, Mt 5, 38-48.

Draga braćo i sestre!

                Lamek, lik iz Starog zavjeta, potomak Kainov, je rekao: „Čovjeka sam ubio jer me ranio i dijete jer me udarilo.“ Dakle, bilo je vremena u ljudskoj povijesti kada su se činili strašni zločini i osvete te nitko nije mogao to spriječiti. Vladala je sila jačega. Zato je ljudima potreban zakon koji će na temelju prava urediti odnose između ljudi, ali i propisati dužnosti i prava čovjekova. Tako je Bog dao Mojsiju na brdu Sinaju 10 zapovijedi koje propisuju odnos čovjeka prema Bogu, ali i odnos čovjeka prema čovjeku. Također, Mojsije je napisao i Levitski zakonik koji je detaljno tumačenje Deset Božjih zapovijedi tj. njihovo proširenje. Između ostaloga, Levitski zakonik poziva čovjeka na svetost riječima: „Sveti budite! Jer sam svet ja, Gospodin, Bog vaš! Ne mrzi svoga brata u svom srcu! Dužnost ti je koriti svoga sunarodnjaka. Tako nećeš pasti u grijeh zbog njega. Ne osvećuj se! Ne gaji srdžbe prema sinovima svoga naroda. Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga. Ja sam Gospodin!“. I zato Gospodin Isus danas nastavlja ispunjavati i dopunjavati Božji zakon. Prošli puta smo slušali o zakonu o srdžbi, preljubu, rastavi i zakletvi. Danas pak ćemo slušati o zakonu o nepravdi,  neprijateljima i savršenstvu.

  1. Zakon o nepravdi. Gospodin govori: „»Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu!“ Nakon, toga Gospodin daje upute kako se odnositi prema nepravdama koja pogađaju čovjeka. Rješenje za nepravdu je dobrota. Naime, ako na nepravdu uzvraćamo istom mjeru, tada će se ona samo povećavati. A ako na nepravdu uzvrtimo dobrim, ona će nestajati. Uzmimo za primjer posudbu novaca. Vjerujem da je svatko od nas nekome posudio novce. I možda tko ima iskustva da posuđeno nije dobio natrag. Zato je dobro imati na pameti da čovjek treba posuditi onoliko novaca koliko je spreman zaboraviti tj. oprostiti u slučaju nepovrata. Potom, uzmimo na primjer uvredu. Svatko je od nas iskusio da ga vrijeđa netko riječima ili djelima i to možda iz kruga najuže obitelji. Ako na uvredu uzvratimo uvredom, nastat će velika svađa, no ako na uvredu zašutimo ili čak još više od toga, na uvredu uzvratimo lijepom riječju ili molitvom, tada smo ispunili Kristov zakon o slamanju nepravde.
  2. Zakon o neprijateljima. Gospodin govori: „Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima…“ Danas je problem što mi u Hrvatskoj nemamo javne i očite neprijatelje. A vjerujem da i velika većina nas okupljenih nema ni osobnih neprijatelja. No, možemo ipak ustvrditi da neprijatelji svete vjere danas jesu prije svega masoni i određene grupacije ljudi koje drže pojedine medije. Kada vidimo da netko stalno piše i govori protiv svete Crkve i svećenika, tada s lakoćom možemo utvrditi da je on neprijatelj vjere. No, ne smijemo zbog toga uzvraćati mržnjom i netrpeljivošću, već molitvom i ljubavlju. Zato smo duži moliti za te ljude koji tako pišu, moliti za vlasnike tih velikih medijskih mogula i ljubiti one koje u nam osobni neprijatelji. Ljubiti neprijatelje znači „koja je neovisna o kvaliteti onoga koji je prima i neovisna od njegova odgovora. Riječ je o ljubavi koja ne gleda zasluge osobe koju se ljubi, nego o ljubavi koja se rađa zbog potrebe drugoga neovisno od odgovora koji može dati na tu ljubav.“
  3. Zakon o savršenstvu. Gospodin na kraju govori: „Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!“ Savršen znači biti potpun poput Gospodina. Kao što je Bog dobar prema svakome, tako je dužan i čovjek, posebice vjernik, biti dobar prema svakome. I to nije zakon kao prijašnji, nego više je to Božji poziv. Bog nam neke stvari zapovijeda, a na neke nas poziva. Dakle, savršenstvo nije nešto što moramo, nego to je poziv za svakog hrabrog čovjeka. Čovjek koji želi biti poput nebeskoga Oca, on je već na tom putu. Prvo je potrebna želja za savršenstvom, a onda pronaći put do toga. Put do savršenstva traje do kraja života. A taj Put je Isus Krist. I onaj čovjek koji vjeruje Kristu i koji živi po Njemu taj je savršen. Takav čovjek zna i priznati svoje greške, nastoji ih popraviti i nastoji s drugim ljudima širiti kraljevstvo Božje na zemlji.

Draga braćo i sestre!

Zakon o nepravdi govori da je lijek protiv nepravde dobro, zakon o neprijateljima govori da se neprijateljstva pobjeđuju nesebičnom ljubavlju, a zakon o savršenstvu je poziv za nasljedovanje Isusa Krista u svakodnevnom životu. U tome neka nam pomogne zagovor BDM i sv. Josipa. Tako neka bude, amen.

 

SVI ČLANCI