„BLAGO GLADNIMA I ŽEDNIMA PRAVEDNOSTI – ONI ĆE SE NASITITI!“

Sef 2,3; 3,12-13. Ps 146, 6c-10. 1Kor 1, 26-31. Mt 5,1-12a.

Draga braćo i sestre!

            „Tražite Gospodina, svi skromni na zemlji…“ poziva nas prorok Sefanija. Nakon toga nastavlja: „Tražite pravdu, tražite poniznost…“ To traži pravdu i tko je ponizan taj pronalazi i Boga, a toga Bog čuva od smrti. Zato smo slušali u svetome evanđelju nadopuno na ovo proročanstvo, a to su Božja blaženstva. Božja blaženstva se sastoje u pravdi i poniznosti. I blažen je onaj čovjek koji u svemu tome traži Boga, a takvoga čovjeka Bog nagrađuje na nebesima. Danas ćemo posebice promišljati o blaženstvu koje kaže: „Blago gladnima i žednima pravednosti – oni će se nasititi!“

  1. Gladan pravednosti. Imamo pravednost ljudsku i pravednost Božju. Pravednost ljudska teži da se zadovolje ovozemne potrebe ljudi. Pravednost Božja gleda i na prošlost i na sadašnjost i na budućnost ljudsku. Vjernik mora prije svega biti pravedan i prema sebi i prema drugim ljudima i onda prema Bogu. Da smo pravedni prema sebi, znači da s jedne strane znamo svoje dobre strane koje onda moramo razvijati,a s druge strane da znamo svoje loše strane i ograničenosti koje moramo popravljati. Da smo pravedni prema drugim ljudima također možemo tumačiti na dva načina. S jedne strane da smo u kršćanskom odnosu s drugim ljudima, a s druge strane da izvršavamo svoje dužnosti prema društvu i narodu. Da smo pravedni prema Bogu znači da odnos i sa samim sobom i s drugim ljudima temeljimo na našem odnosu s Bogom. Glad također označuje našu čežnju i prema daljoj budućnosti. To znači da svaki naš čin i naša riječ će se kad-tad nam vratiti. Zato naša djela i riječi moraju biti pravedna i istinita. Čovjek koji je gladan pravednosti, on će tu glad utažiti određenom hranom. A sveti Pavao u svojoj poslanici Korinćanima kaže: „…Krist Isus nam posta mudrost od Boga, i pravednost, i posvećenje i otkupljenje…“ Dakle, pravedan čovjek svoju glad za pravednosti utažuje u blagovanju Tijela Kristova. Uzmimo za primjer mnoge svece, posebice svete vladare. Oni su pravednost crpila u Tijelu Božjemu. A mi ako želimo da budemo sami pravedni i da naše društvo bude pravedno, obratimo se Bogu. Blagujmo Njegovo Presveto Tijelo kako bi nam utažio našu glad za pravednosti jer On sam jest potpuna i savršena Pravednost.
  2. Žedan pravednosti. Čovjek bez hrane može dulje, ali bez vode ne. Tako da žeđ predstavlja hitnu i brzu akciju. Pravednost zahtjeva redovito konzumiranje i vršenje. Pitajmo se sada da li smo pravedni? Da li je netko prema nama nepravedan? Ako smatramo da smo veliki pravednici, e onda baš nismo. Pravedan čovjek ima iza sebe poniznost i on nikada neće za sebe reći da je pravedan. I kao što glad za pravednosti tažimo Tijelom Kristovim, žeđ za pravednosti tažimo konkretnim angažiranjem u društvu i Crkvi. Ako smatramo da se nas ne tiče javni život našega kraja ili naše hrvatske države, tada nismo žedni pravednosti i nismo blažen. Mora nas izjedati revnost za pravednost u svim porama ljudskoga života. Što je prioritetno da se udovolji pravednost u našem hrvatskom društvu? Da li su to radna mjesta? Da li je to materijalno blagostanje? Da li je to povećanje stanovništva? Da li su to razne reforme? Sve to zahtjeva naš angažman ali postoji jedan veći prioritet za našega čovjeka. A to je hitan povratak Bogu. Bogu se treba obratiti i društvo i obitelji i pojedinci. Svi se samo udaljavamo od Boga i zato je stuacija sve lošija. Čovjek i društvo kojemu ne treba Bog, ono propada i u materijalnim i kulturnim i demografskim porama. Boga smo napustili. Boga smo zaboravili. Boga smo odstranili. Bog nam više ne treba. Ne treba nam više Njegova Presveta Žrtva na križu, ne treba nam više ni pomoć s neba ni zagovor svetaca. Čovjek se strašno uzoholio i on želi biti Bog. Čovjek se već odavna igra Boga kada želi ratovati, želi otimati, želi posjedovati i imati, želi uživati i želi upropastiti drugoga. Čovjek je počeo služiti vragu. Da, draga braćo i sestre, čovjek  i društvo su počeli služiti vragu. No, žeđ pravednih kršćana katolika koji žeđaju za Bogom sada i ovdje, su nada za ovaj svijet. Žeđ za Bogom je najbolja žeđ. A ta žeđ se gasi jedino Bogom u svakodnevnici. Iskreni i ponizni stav i razgovor s Bogom može nas oplemeniti.

Draga braćo i sestre!

            Deset Božjih zapovijedi i Osam Božjih blaženstava opisuju nam putove kako doći do Boga ali i kako će Bog stići do nas.  Drugih putova nema. Zato hranimo se Tijelom Božjim u svetoj Misi i pojimo se Bogom u molitvi svaki dan. Jedino tako ćemo moći ponovno vratiti društvo i obitelji na pravi put. Ako to nećemo učiniti onda će vrag nas sve strovaliti u pakao, odakle više nema spasenja. Zato, da bi gradili svijet pravednosti, civilizaciju ljubavi,  utecimo se moćnom zagovor Presvete Bogorodice i svetome Josipu koji neka nam pomognu u tome. Tako neka bude, amen.

SVI ČLANCI